„BIBLE: Každá kniha, každá kapitola, každý verš, každé slovo, každé písmeno a dokonce i každá mezera mezi písmeny má význam daleko přesahující to, co může lidská mysl pojmout.“

To je citát z knihy Joele a Danielle Youngových, Behold Yeshua.. come and see (Hle, Ješua.. pojďte a vizte), 1997. Vydavatelství For His Glory, Richardson, Texas, 584 stran.

Pokusíme se zde o nelehkou věc: Přiblížit poselství autorů této knihy, kteří, podobně jako řada dalších, počínaje rabíny přinejmenším od 16. století, pojednává o pozoruhodném kódu skrytém v Bibli. Snahou autorů této knihy bylo ukázat, že originální texty celé Bible jasně svědčí o tom, že Ješua (=hebrejské jméno, z něhož přepisem přes řečtinu vzniklo jméno „Ježíš“) je Pán, Bůh v těle, Slovo Boží, Pán slávy. Jeho jméno je skryté na mnoha místech v hebrejském textu Tanachu, tj. Starého zákona. Uvidíme tak i z tohoto, že Starý zákon je v Novém zákonu zjeven a Nový zákon je ve Starém zákonu ukrytý; kódy Starého zákona jsou v Novém zákoně odhaleny.

Čtyři hebrejská písmena tvořící jméno JEŠUA, JOD-ŠIN-VAV-AJIN, (stejně jako i další jména a celá sdělení) lze nalézt mezi ostatními písmeny textu ve stejných, pravidelných rozestupech, což se v angličtině označuje zkratkou ELS (Equidistant Letter Spacing/Sequence). Jde o stejně vzdálená písmena tvořící nejen slova, ale i celé věty. Také slova, ve kterých se tato písmena vyskytují, tvoří dohromady věty nesoucí poselství vztahující se ke kontextu dané biblické pasáže. Ukážeme si to zde na příkladu z knihy Genesis.

Genesis 2,7-8: 7 יהוה Bůh vytvořil člověka z prachu ze země, a do jeho chřípí vdechl dech života; a člověk se stal živou duší. 8 A יהוה Bůh vysadil zahradu v Edenu na východě a umístil tam člověka, kterého vytvořil. (ČSP)

V této pasáži se vyskytuje spojení dvou slov DAMO JEŠUA (DALET-MEM-VAV, JOD-ŠIN-VAV-AJIN). Vzdálenost mezi těmito písmeny počínaje druhým písmenem třináctého slova Gn 2,7 je deset písmen kupředu. Znamená to: Jeho krev, Ješua;

Spojení slov, ve kterých se vyskytují písmena tvořící jméno JEŠUA: on se stal, k duši, JHVH, v Edenu, tj. Stal se životem JHVH v Ráji.

Navíc se zde vyskytuje jméno JEŠUA ještě jednou: Vzdálenost je i zde deset písmen, počínaje čtvrtým písmenem třináctého slova Gn 2,7 směrem nazpět. Spojení slov, ve kterých se vyskytují písmena tvořící jméno JEŠUA: on se stal, dech(em), a vdechl, prach, tj. ožil dechem (JHVH) a zemřel jako člověk. Oba výskyty jména JEŠUA ukazuje tento obrázek:

 

Gn 27 8 

Na obrázku vidíme hebrejské souhlásky tvořící text 7. a 8. verše druhé kapitoly Genesis uspořádané po deseti písmenech na jednom řádku, bez mezer (ELS = 10). Písmena tvořící jméno JEŠUA (JOD-ŠIN-VAV-AJIN) jsou vertikálně uspořádaná jak ve směru nahoru (zvýrazněná zlatožlutě), tak i směrem dolů (zvýrazněná červeně). Těsně nad červeně zvýrazněným jménem JEŠUA jsou červenou linkou ohraničená tři písmena tvořící slovo DAMO (DALET-MEM-VAV) = JEHO KREV.