Pokračujeme v předkládání biblického kódu z knihy Joele a Danielle Youngových, Behold Yeshua.. come and see (Hle, Ješua.. pojďte a vizte), 1997. Vydavatelství For His Glory, Richardson, Texas, 584 stran. Předchozí ukázka z této knihy odhalila jméno Ješua zakódované v Genesis 2,7-8. 

Podívejme se teď do Izaiáše. Veliké bohatství jmen a titulů se našlo v Iz 52,13-53,12:

13 Hle, můj otrok bude mít úspěch, bude vyvýšen, povznesen a velice zveleben. 14 Tak jako mnozí se nad ním zhrozí — tak nelidsky zohaven bude jeho vzhled, jeho vzezření nepodobné lidským synům — 15 tak přivede v úžas mnohé národy. Králové kvůli němu zavřou svá ústa, protože uvidí to, co jim nebylo vyprávěno, a pochopí to, o čem neslyšeli. 

1 Kdo by jen uvěřil zprávě, kterou jsme slyšeli? A při kom se zjevila Hospodinova paže? 2 Vyrostl před ním jako výhonek a jako kořen z vyprahlé země. Neměl vzezření ani důstojnost, abychom na něho hleděli s úctou, ani vzhled, abychom po něm toužili. 3 Opovržený a lidmi zavržený, muž bolestí, který znal nemoci; jako někdo, před nímž člověk skryje tvář — všemi opovržený, takže jsme si ho nevážili. 4 Jenže to byly naše nemoci, které snášel, a naše bolesti, které nesl; a my jsme si o něm mysleli, že je zasažen a ubit Bohem a zkrušen. 5 Ale on byl proboden za naše přestoupení, zdeptán za naše provinění, na něho dolehla kázeň pro náš pokoj a jeho šrámy jsme uzdraveni. 6 My všichni jsme zabloudili jako ovce, jeden každý jsme se obrátili na svou cestu, a Jehovah na něho nechal dopadnout vinu nás všech. 7 Byl zdrcen, ale pokořil se a neotevřel ústa: jako beránek vedený na porážku a jako ovce před střihači byl němý, ústa neotevřel. 8 Skrze útlak a soud byl vzat, kdo se bude zabývat jeho údělem? Neboť byl vyťat ze země živých, jeho rána přišla za přestoupení mého lidu. 9 A určili mu hrob mezi ničemy, ale byl s bohatým ve své smrti, protože se nedopustil násilí a v jeho ústech nebylo lsti. 10 JHVH si přál zdeptat ho nemocí: Když položí svou duši jako oběť za vinu, uvidí potomstvo, prodlouží své dny, a přání Jehovah se jeho prostřednictvím zdaří. 11 Z námahy své duše uvidí ovoce a nasytí se. Svým poznáním můj spravedlivý otrok ospravedlní mnohé a jejich provinění on sám ponese. 12 Proto mu dám podíl ve velikých zástupech a s nespočetnými bude dělit kořist, protože vylil na smrt svou duši a byl započten mezi vzpurné. On odnesl hřích mnohých a je přímluvcem za vzpurné.

 

Spěchající shůry, Mé jméno (je) Ješua

Od čtvrtého písmene 11. slova v 10. verši 53. kapitoly Izajáše ve vzdálenosti dvaceti písmen směrem zpátky čteme: ŠOKAKE MEAL JEŠUA ŠMÍ, ŠIN-KOF-KOF, MEM-AJIN-LAMED, JOD-ŠIN-VAV-AJIN, ŠIN-MEM-JOD. Znamená to: Spěchající shůry, mé jméno (je) Ješua.

Spojení slov, ve kterých se vyskytují písmena tvořící jméno JEŠUA: On prodlouží (své dny), vy učiníte (oběť), v jeho ústech (nebyla nalezena lest), ačkoli (se nedopustil násilí).

Také všechna další jména, tituly a názvy nacházející se v této pasáži budou vzhledem k tomuto poselství zobrazena v uspořádání písmen podle ELS=20. Níže uvádíme adresy: první písmeno každého slova, rozestupy mezi písmeny, které toto slovo tvoří, a směr tohoto slova, podle nichž ho může každý najít. Obrázky s umístěním jednotlivých slov si můžete prohlédnout v galerii.

 

Mesiáš

Od prvního písmene v prvním slovu 11. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 42 písmen směrem zpátky nalézá slovo MAŠIJACH, MEM-ŠIN-JOD-CHET, tedy Mesiáš. Obojí ukazuje Obrázek 1.

031 Mesiáššipka

Obr. 1. V textu veršů 52,13 až 53,12 z Izaiáše v uspořádání znaků bez mezer po dvaceti písmenech v každém řádku (ELS=20) jsou zlatožlutou šipkou ohraničená písmena tvořící větu SPĚCHAJÍCÍ SHŮRY, MÉ JMÉNO (JE) JEŠUA. Zlatožlutými tečkami jsou zvýrazněna písmena vzdálená od sebe vždy 42 písmen v protisměru, která tvoří slovo MAŠIJACH = Mesiáš.

 

Učedníci = Apoštolové: ŠELICHIM

Od čtvrtého písmene 21. slova 12. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 48 písmen směrem zpátky nalézá slovo ŠELICHIM, ŠIN-LAMED-JOD-CHET-JOD-MEM, které znamená apoštolové. Je pozoruhodné, že stejnou číselnou hodnotu jako má ELS tohoto slova mají i slova: leahavi, LAMED-ALEF-HET-BET-JOD, jež znamená k těm, kteří mě milujíchajíl, CHET-JOD-LAMED, jež znamená schopní, zdatní, nebo kochav, KAF-VAV-KAF-BET, hvězda

Od druhého písmene ve čtvrtém slovu 2. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 42 písmen směrem zpátky nalézá slovo KEFA, KAF-JOD-PE-ALEF, které znamená Petr.

Od prvního písmene 11. slova 4. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 48 písmen směrem zpátky nalézá slovo ANDRE, ALEF-NUN-DALET-REŠ-JOD, které znamená Ondřej.

Od druhého písmene prvního slova 1. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 188 písmen směrem zpátky nalézá slovo JAKOV, JUD-AJIN-KOF-BET, které znamená Jakub. Je pozoruhodné, že i když v tomto jménu chybí VAV mezi posledními dvěma písmeny, což je jev, který se v Písmu u některých slov vyskytuje, součet číselných hodnot všech jednotlivých písmen jména JAKOV v plném záznamu, tj. včetně VAV, dává hodnotu ELS, tedy 188. Mnozí v tom vidí symboliku, protože Jakub, Janův bratr byl prvním z Ješuových učedníků, jehož Herodes zabil mečem (Skutky 12,1-2) a VAV, jehož číselná hodnota je 6 se považuje za číslo člověka. Zde je třeba vysvětlit, že biblická hebrejština nezná naše číslovky. Písmena jsou současně čísly, s nimiž se provádějí početní úkony.

Od čtvrtého písmene v 11. slovu 10. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 28 písmen směrem zpátky nalézá slovo JOCHANAN, JOD-VAV-CHET-NUN-NUN, které znamená Jan. JOD v jeho jménu je v této pasáži totéž JOD, které tvoří i jméno JEŠUA. Je pozoruhodné, že stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto jména má i slovo jedíd, JOD-DALET-JOD-DALET, jež znamená milovaný. Jan 13,23 píše, že Jan byl ten, jehož Ježíš miloval.

Od prvního písmene 15. slova 12. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 219 písmen směrem zpátky nalézá slovo FILIP, PE-JOD-LAMED-PE, tedy Filip.

Od druhého písmene 3. slova 13. verše 52. kapitoly se ve vzdálenosti 4 písmen směrem kupředu nalézá slovo BAR, BET-REŠ, které znamená syn.

Od čtvrtého písmene 6. slova 14. verše 52. kapitoly se ve vzdálenosti 12 písmen směrem zpátky nalézá slovo TALMAI, TAV- LAMED-MEM-JOD, které znamená Talmaj.

Obě slova skládají jméno BAR TALMAI, syn Talmaje, tedy Bartoloměj. To je jiné označení pro Nathanaele.

Od prvního písmene 8. slova 2. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 35 písmen směrem kupředu nalézá slovo TOMA, TAV-VAV-MEM-ALEF, které znamená Tomáš.

Od čtvrtého písmene 15. slova 2. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 27 písmen směrem zpátky nalézá slovo MATAI, MEM-TAV-JOD, které znamená Matouš.

Je pozoruhodné, že stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto jména má i slovo jagíd, JOD-GIMEL-JOD-DALET, jež znamená on vypráví. Matoušovo evangelium je první, které vypráví o Ježíši.

Od třetího písmene 5. slova 12. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 45 písmen směrem zpátky nalézá slovo TADAI, TAV-DALET-JOD, které znamená Tadeáš.

Od prvního písmene 2. slova 14. verše 52. kapitoly se ve vzdálenosti 47 písmen směrem kupředu nalézá slovo ŠIMEON, ŠIN-MEM-AJIN-VAV-NUN, které znamená Šimon.

Od čtvrtého písmene 6. slova 10. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 3 písmen směrem zpátky nalézá slovo MATYJAH, MEM-TAV-JOD-HET, které znamená Matěj.

Je pozoruhodné, že v tomto výčtu Ješuových učedníků není Juda iškariotský – Jidáš, ale je zde Matěj, který ho nahradil.

Na následujících dvou obrázcích (2 a 3) jsou ukázána zakódovaná jména některých učedníků:

Apoštolové se Šaulemšipka

Obr. 2. V textu veršů 52,13 až 53,12 z Izaiáše v uspořádání znaků bez mezer po dvaceti písmenech v každém řádku (ELS=20) jsou zlatožlutou šipkou ohraničena písmena tvořící větu SPĚCHAJÍCÍ SHŮRY, MÉ JMÉNO (JE) JEŠUA. Ve spodní části nalézáme zlatožlutě zvýrazněná písmena ve vzdálenosti 48 písmen v protisměru tvořící slovo ŠELICHIM = poslaní, tj. apoštolové, mezi nimi červeně zvýrazněná písmena s ELS=3 v protisměru MATIJAH (Matouš). Nahoře jsou fialově zvýrazněna písmena tvořící dvě slova, BAR ve vzdálenosti 4 písmen v protisměru a TALMAJ ve vzdálenosti 12 písmen po směru, skládající dohromady jméno Bartoloměj nazývaný též Nathanael. V horní části na úhlopříčce jsou červeně zvýrazněná písmena s ELS=76 kupředu tvořící jméno ŠAUL a kolem nich jsou tři zeleně zvýrazněná písmena tvořící jméno MATI (Matěj) s ELS=27 v protisměru.

 

PetrJakubJanšipka

Obr. 3. V textu veršů 52,13 až 53,12 z Izaiáše v uspořádání znaků bez mezer po dvaceti písmenech v každém řádku (ELS=20) jsou zlatožlutou šipkou ohraničena písmena tvořící větu SPĚCHAJÍCÍ SHŮRY, MÉ JMÉNO (JE) JEŠUA. Modře jsou zvýrazněna písmena tvořící jméno KEFA = Petr, vzdálená od sebe 42 písmen (ELS=42) v protisměru, zeleně jsou zvýrazněna písmena tvořící jméno JAKOV = Jakub, vzdálená 188 (ELS=188) písmen v protisměru a oranžově jsou zvýrazněna písmena tvořící jméno JOCHANAN = Jan, vzdálená 28 písmen (ELS=28) v protisměru. Tito tři učedníci byli s Ješuou na Hoře proměnění.

 

Od druhého písmene 6. slova 14. verše 52. kapitoly se ve vzdálenosti 76 písmen směrem kupředu nalézá slovo SAUL, ŠIN-ALEF-VAV-LAMED, tedy Saul, Pavel. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS jeho jména má slovo eved, AJIN-BET-DALET, tedy otrok nebo služebník.

Že jsou zde samí muži?

Od třetího písmene 7. slova 10. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti šesti písmen směrem kupředu nalézá jméno MIRIAM, MEM-REŠ-JOD-MEM, tedy Miriam, Marie. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS jejího jména má slovo hej, HET-ALEF, tedy hle nebo podívej!

Co Ješuovy role či funkce?

Od prvního písmene 1. slova 3. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 19 písmen směrem kupředu nalézá slovo NAVI, NUN-BET-JOD-ALEF, tedy prorok. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova má i slovo achi, ALEF-CHET-JOD, můj bratr.

Od prvního písmene 1. slova 6. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 28 písmen směrem kupředu nalézá slovo KOHEN, KAF-HET-NUN, tedy kněz. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova má i slovo jedíd, JOD-DALET-JOD-DALET, jež znamená milovaný.

Od sedmého písmene 21. slova 12. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 134 písmen směrem zpět nalézá slovo MELECH, MEM-LAMED-KAF, tedy král. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova má i slovo mecad, MEM-CADE-DALET, pevnost.

Od druhého písmene 6. slova 10. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 17 písmen směrem zpět nalézá slovo SEH, ŠIN-HET, tedy jehně, beránek. ŠIN je zde identické se ŠIN ve jménu Ješua. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova mají i slova zavach, ZAJIN-BET-CHET, oběť či slovo tov, TET-VAV-BET, dobrý.

Od druhého písmene 11. slova 10. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 1 písmene směrem kupředu nalézá slovo ARI, ALEF-REŠ-JOD, tedy lev. Číselnou hodnotu jedničky má ALEF, též s významem Bůh, první, vůdce, silný.

Pojďme dál, k ukřižování.

Od třetího písmene 13. slova 10. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 62 písmen směrem zpět nalézá slovo PESACH, PE-SAMECH-CHET, tedy pesach, pascha, též pesachová oběť. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova má i slovo beni, BET-NUN-JOD, můj syn.

Od prvního písmene 11. slova 9. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 62 písmen směrem kupředu nalézá slovo EC, ALEF-CADE, tedy dřevo, nebo strom.

Od třetího písmene 16. slova 10. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti jednoho písmene směrem kupředu nalézá slovo LECHEM, LAMED-CHET-MEM, tedy chléb. Již víme, že číselnou hodnotu jedničky má ALEF, též s významem Bůh, první, vůdce, silný.

Od druhého písmene 6. slova 8. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 18 písmen směrem kupředu nalézá slovo JAJIN, JOD-JOD-NUN, víno. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova má i slovo chaj, CHET-JOD, žijící, žij!

Od druhého písmene 2. slova 6. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 8 písmen směrem dozadu nalézá slovo CELEV, CADE-LAMED-BET, kříž.  Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova má i slovo ohev, ALEF-HET-BET, miluje.

Ukřižováním to ale neskončilo!

Od třetího písmene 14. slova 12. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 19 písmen směrem zpět nalézá slovo TECHIJAH, TAV-CHET-JOD-HET, které znamená vzkříšení. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova mají i slova achi, ALEF-CHET-JOD, můj bratr, hajad, HET-JOD-DALET, ta ruka, či hazahav, HET-ZAJIN-HET-BET, to zlato.

Od pátého písmene 21. slova 12. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 53 písmen směrem zpět nalézá slovo ALIJAH, AJIN-LAMED-JOD-HET, ve významu vystoupit vzhůru. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova má i slovo even, ALEF-BET-NUN, kámen.

A co další postavy Písem Tanachu?

Od druhého písmene 12. slova 12. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 167 písmen směrem zpět nalézá jméno MOŠE, MEM-ŠIN-HET, Mojžíš. Představuje Tóru – učení či zákon. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto jména má slovo penuel, PE-NUN-VAV-ALEF-LAMED, tvář Boží.

Od třetího písmene 20. slova 12. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 66 písmen směrem zpět nalézá jméno ELIJAHU, ALEF-LAMED-JOD-HET-VAV, Eliáš. Představuje proroky. Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto jména má slovo elohecha, ALEF-LAMED-HET-JOD-KAF, tvůj/váš Bůh.

Od druhého písmene 16. slova 12. verše 53. kapitoly se ve vzdálenosti 51 písmen směrem zpět nalézá slovo MAKOM, MEM-KOF-VAV-MEM, místo. Proč toto slovo? Stejnou číselnou hodnotu jako ELS tohoto slova má slovo elech, ALEF-LAMED-KAF, já půjdu. V Ozeáši 5,15 čteme, že Mesiáš půjde a vrátí se na své místoOdejdu a navrátím se na své místo, dokud neuznají vinu a nebudou hledat moji přítomnost. Ve své tísni mě budou usilovně hledat.

Toto není vyčerpávající obsah knihy, která dokládá, že další kódy obsahující jméno Ješua jsou v Genesis 22., 28., 32., 38. a 49. kapitole, ve 3., 20. a 40. kapitole Exodu, ve 25. kapitole Numeri či v 6., 10. a 15. kapitole Deuteronomia, v 5. kapitole Jozue, v 9. a 11. kapitole Izajáše, ve 12.-14. kapitole Zachariáše, ve druhé a třetí kapitole Malachiáše, v žalmu 22 vypovídajícím o utrpení Mesiáše, v žalmech 23, 24, 110, nebo v sedmé a deváté kapitole Daniele.

Různí badatelé zjišťovali, kolik slov s ELS se dá najít náhodně v různých textech různých jazyků, ale jejich vzájemné vazby a především výskyty chybějící v některých pasážích, přičemž v jiných jsou, a „chybějící“ jména typu Jidáše náhodným výskytem vysvětlit nemohou. Rozhodnout se ale musí každý sám za sebe, čemu, a hlavně komu věřit.

Na konkrétní umístění jednotlivých jmen a slov se podívejte do galerie.